SINAVA 27 GÜN KALA YKS ÖĞRENCİLERİNE TAVSİYELER

SINAVA 27 GÜN KALA YKS ÖĞRENCİLERİNE TAVSİYELER

30.05.2021 354

SINAVA 27 GÜN KALA

Sevgili Öğrencilerim;

Uzun ve zor bir maratonun artık son dönemecine girmiş bulunuyorsunuz. Bu yol hem uzun hem de zaman zaman çok zorlayıcı oldu. Yoruldunuz, bunaldınız, kimi zaman pes ettiniz ama artık bu uzun yolda heybenize koyduklarınızı ortaya koyma zamanı geldi. Evet, bu hayatımızın ne ilk ne de son sınavı olacak fakat hayallerimize uzanan merdivenin son basamağı olacak belki de...

 Bugün bu yazıyı bu son ayında neler yapmalıyız onu konuşmak için kaleme aldım. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki; önünüzde daha girilecek onlarca sınav var. Bu sınav bir son nokta olmasa da, güzel bir başlangıç olmayı fazlasıyla hak ediyor. Bu süreçte ilk iş olarak, kafanızın içinde sizi sürekli olarak demoralize etmeye çalışan o iç sesiniz var ya!! İşte ona dur diyerek başlayabilirsiniz işe çünkü bu son ayda en çok ihtiyacımız olan şey yüksek ve olumlu motivasyon. Yapamazsın, başaramazsın, ben bittim, zaten yeteri kadar iyi değilim... Bu cümleler uzar gider ama sizin yapmanız gereken en iyi şey bunları bir kenara bırakarak şu son 27 günü iyi değerlendirebilmektir. Peki, bu süreçte en çok neye dikkat etmek gerekir?

Daha önce bahsettiğim gibi olumsuz cümleleri bir kenara bırakıp içsel motivasyonumuzu artırmalıyız. Bu içi boş bir "ben başarırımın" ötesinde durumun objektif bir şekilde değerlendirilmesi şeklinde olmalıdır. Örneğin, bir denemede 35 doğru 5 yanlışın varsa 5 yanlışa odaklanıp karalar bağlamak yerine 35 doğrudan mutlu olup, yanlışların analizini yapmak, bir sonraki denemede bu yanlışların azalmasına yardımcı olacaktır.

Eğer eksik konularınız varsa bunları denemeler aracılığı ile mutlaka tespit edip tamamlayın. Yapmadığınız konu ya da sorular için mutlaka öğretmenlerinizden destek alın. Konular tam ise artık tamamen deneme çözebilirsiniz. Her denemeye gerçek bir sınava giriyormuş heyecanı ve modu ile girin ve o heyecanı yaşayın. Her denemeniz çok iyi olmayabilir ya da bir öncekinden kötü bir performans sergileyebilirsiniz. Sakın bu durumda umutsuzluğa düşmeyin ve yanlışlar için şu soruları sorun kendinize: Konu eksiğim mi var? Dikkat hatası mı yaptım? Çok mu heyecanlandım? Bazı sorularda çok mu zaman kaybettim? Eğer sorunuzun cevabını bulduysanız emin olun telafi etmek için hala zamanınız var. Şuna inan ki, sınavda tüm denemelerde yaptığımız en iyi performansı sergileyeceksiniz.    

Haziran ayı yarışın son düzlüğüne benzer, yarışa herkes büyük bir heyecan ve gayretle başlar fakat yolda işler değişir. Hele de sona yaklaştıkça elemeler orada başlar. Sınavlar da en iyi performansı gösterenler son dakikaya kadar temposunu, isteğini, gayretini asla düşürmeyenlerdir. O yüzden bu son ayımızı iyi değerlendirelim ve bu süreçten asla kopmayalım. Mevlana'nın da dediği gibi 'İnsanın kanadı, gayretidir'.

 

Son 27 Güne Birkaç Küçük Tüyo


·         Sınava az kala yapılacak en etkili şey denemelerdir. Bu denemeleri çözerken mutlaka yanlışlarınızı tespit edip giderme yoluna gitmelisiniz.

·         Artık denemeleri çözerken gerçek sınav sürelerini baz alınız.

·         Her gün 1 adet TYT bir adet AYT denemesi çözmek oldukça ideal bir yaklaşımdır.

·         Eğer ki eksiğiniz fazlaysa haftanın 5 günü 5 AYT, haftanın 2 günü TYT denemesi yapmanız faydalı olacaktır.

·         Artık konu çalışılmaz gibi yargılar doğru değildi. Özellikle AYT gibi bilgi temelli bir sınavda son güne kadar çalışma yapılabilir. Eksiklerin üzerine gitmek netleri arttırır.

·         Yalnız konu eksiğiniz ne denli olursa olsun mutlaka deneme uygulamalısınız.

·         Zamanı etkili kullanmayı öğrenmelisiniz. Günlük çalışma saatinizi ve çalışma temponuzu arttırmalısınız.

·         Hedefinize uygun sayıda soru çözmelisiniz.

·         Zorlandığınız veya yapmadığınız her soru için mutlaka destek almalısınız.

·         Stres ve paniğe kapılmadan motivasyonunuzu yüksek tutup hedefinize odaklanmalısınız.

·         Uyku düzeni ve beslenmenize dikkat ediniz.

·         Kısa fiziksel egzersizler ve yürüyüşler  kendinizi  iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

·         Sevdiğiniz kişilerle zaman ayırmayı ve onlarla vakit geçirmeyi ihmal etmeyin.

 

Mutlu ve sağlıklı günler diliyorum....

 

 

                                                                               Başak DEMİR BEKTAŞ

                                                            Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmeni